Stofzuigen is een continu terugkerende en vooral ook tijdrovende taak. Een robotstofzuiger helpt je graag en is een heerlijke toevoeging aan het huishouden, ideaal om jou te verlichten in je huishoudelijke taken. Om hiervan te kunnen blijven genieten is het belangrijk dat de robotstofzuiger goed wordt onderhouden zodat deze optimaal blijft functioneren en lang meegaat. Je robotstofzuiger onderhouden, hoe doe je dat eigenlijk?

Dit artikel beschrijft de belangrijkste onderhoudstips in het gebruik van een robotstofzuiger. Het kan voorkomen dat er kleine verschillen zijn tussen tussen de modellen, raadpleeg dus ook altijd de handleiding!

De opvangbak

De inhoud van de opvangbak kan uiteenlopen tussen verschillende robots. Het lijkt misschien aantrekkelijk om voor een robotstofzuiger te kiezen met een relatief ruime opvangbak zodat je deze minder vaak hoeft te legen. Er komt iets meer bij kijken! Het spreekt voor zich dat je de bak met enige regelmaat schoonmaakt, maar daarnaast luidt ons advies: Leeg altijd de opvangbak na (of voor) elke schoonmaak sessie, onafhankelijk van hoe groot de bak is. Door dit te doen behoud je elke sessie een goede luchtdoorvoer en een optimale zuigkracht. Wil je dit uit handen laten nemen? Kies een robot die zichzelf kan legen, zoals de Ecovacs N20 Pro Plus of de Dreame D10 Plus Gen 2.

robotstofzuiger onderhoud afzuigstation
onderhoud hepa filter

Het HEPA filter

Dit filter zorgt ervoor dat ook de micro stofdeeltjes worden opgevangen en gereinigd worden uit de lucht. Dit is een belangrijk onderdeel van de robotstofzuiger wat bijdraagt aan een schoon en gezond huis. Onderhoud het HEPA filter dus goed en vervang regelmatig! Gebruik de meegeleverde borstel om het filter een paar keer per maand schoon te maken. Gebruik in de schoonmaak geen water, tenzij de handleiding expliciet aangeeft dat dit wil kan.

Ultra kleine stofdeeltjes gaan zo diep in de vezels van het HEPA zitten dat dit niet schoon te maken is en dus is het belangrijk dat dit filter af en toe wordt vervangen. Afhankelijk van hoe vaak de robot stofzuiger wordt gebruikt ligt de gemiddelde levensduur rond de 150 werkuren, of 4-6 maanden. Soms wordt er ook in de APP van de robot bijgehouden wanneer het filter en andere accessoires toe zijn aan vervanging, handig!

Sensoren

Des te geavanceerder de robot, des te meer sensoren er op de robot zitten. Belangrijke sensoren om schoon te houden zijn de anti-val en anti-bots sensoren. De anti-val sensoren vind je aan de onderzijde van de robot langs de rand. Deze sensoren meten de afstand met de grond en worden geactiveerd wanneer er plotseling veel diepte ontstaat, zoals bij een trap. Wanneer deze sensoren bedekt zijn met een (dikke) laag stof loop je het risico dat de diepte niet wordt gedetecteerd en de robot hard valt met veel schade als gevolg.

Hetzelfde geld voor de anti-bots sensoren aan de voorzijde van de robot. Bevuilde sensoren zorgen ervoor dat de robot meer moeite heeft om obstakels tijdig te detecteren. Voorkom schade en houd de sensoren schoon! Wacht niet langer dan 30 werkuren voordat je deze schoonmaakt met een droge, schone doek. Vergeet ook niet het laadstation af te doen van stof, zodat de robot het station goed kan blijven terugvinden.

robotstofzuiger onderhoud sensoren
onderhoud zijborstels

Zijborstels

Alle robotstofzuigers komen met één of twee zijborstels. Vooral in huishoudens met huisdieren zal je merken dat met name haren zich om de borstels en om de as van de borstels gaan verstrengelen. Voor de rotatie en effectiviteit van de borstels is het belangrijk om deze met enige regelmaat los te halen en te ontdoen van alle haren en ander vuil wat zich daar verschuilt. Tevens gaat de kwaliteit van de borstels na verloop van tijd achteruit waarbij de borstelharen zullen gaan verbuigen. Vervang de zijborstels met enige regelmaat, ongeveer elke 200 werkuren, gemiddeld elke 4 tot 6 maanden.

Hoofdborstel

Huisdieren? Dan kan je robotstofzuiger aan de onderzijde niet zonder een hoofdborstel in het midden. Heb je een hond, kat of ander huisdier, kies dan in ieder geval een robot die dit heeft. Deze grote borstel is in het bijzonder effectief tegen dierenharen. Ook los van de haren komt deze borstel al het andere vuil tegen. Doordat haren en ander (groot) vuil zich ook in deze borstel verstrengelen kan de schoonmaak minder effectief worden naarmate de borstel verstopt begint te raken. Het vuil moet namelijk langs deze borstel om in de opvangbak te komen. Houd dit in de gaten en maak de borstel schoon wanneer nodig.

Verwijder deze uit de robot en gebruik het meegeleverde schoonmaak borsteltje/tool om te ontdoen van al het vuil om de borstel en om de as. De schoonmaak tool heeft vaak een klein mesje waarmee de haren doorgesneden en gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Om de kwaliteit van de schoonmaak te waarborgen is het verstandig ook deze borstel te vervangen na ongeveer 300 werkuren, of elke 6 tot 12 maanden.

onderhoud hoofdborstel

Lang verhaal kort, wil je optimaal gebruik blijven maken van je robot stofzuiger dan is het verstandig om de robot goed te onderhouden! Aan de hand van bovenstaande tips en de handleiding(!), maximaliseer je de levensduur van jouw robot.

Foto van Alex

Alex

Operationeel Manager bij Robostofzuigers.nl