De IMASS M1 serie bestaat uit twee modellen, de basis M1-BBL en de uitgebreidere M1-WBL. Qua uitstraling identiek, maar geldt dat ook voor de functionaliteit? Wij kwamen erachter tijdens de testfase. In deze blog lees je over onze ervaring en of deze IMASS M1 robotstozuigers een plekje in ons assortiment krijgen.

Unboxing de IMASS M1

Het begint eigenlijk al voor dat de robotstofzuigers op de proef worden gesteld in waar het uiteindelijk om draait, het schoonmaakresultaat. Beide robotstofzuigers van IMASS zijn goed verpakt in een ''clean'' en stevige doos. Wat ons betreft een goede eerste indruk. Wat bij het uitpakken meteen opvalt is dat de BBL geen docking station en geen afstandsbediening heeft. De BBL komt met een adapter die je rechtstreeks aansluit op de robot, en weer handmatig moet loskoppelen voordat je hem de opdracht geeft om te gaan schoonmaken. Dat laatste doe je met een knop bovenop de robot en vervolgens gaat de BBL willekeurig te werk. De WBL daarentegen komt met een afstandsbediening en een docking station. Verder heeft de WBL nog iets moois...

App Control

Wat wij persoonlijk erg handig vinden aan de WBL is de besturing door middel van een app. Zowel met de afstandsbediening als met de app op je mobiele telefoon kan je de verschillende schoonmaak modules activeren of de robot handmatig besturen. Ook kun je de app gebruiken om een schoonmaakrooster in te stellen, zodat hij kan gaan schoonmaken wanneer je niet thuis bent. Je bent al weg van huis en vergeten een schema in te stellen? Geen probleem, je kan de robot activeren of instellen waar je ook bent. Als leuke personal touch kan je de robot zelfs een naam geven, en zo een beetje een onderdeel maken van de familie;).

imass appcontrol

Schoonmaakfuncties

De leuke en handige app opties mist de BBL, maar waar het ons natuurlijk vooral om gaat is het schoonmaakresultaat. Na uitvoerig testen komt de WBL als winnaar uit de hoek. En het verschil was groter dan we hadden verwacht voor robots uit dezelfde serie. Waar zit dit in en hoe gaan beide robots te werk?

Ten eerste heeft de BBL slechts één functie, de “auto” functie. Met een druk op de knop gaat hij met een willekeurige route door de kamer heen. Door te botsen weet hij welke kant hij niet op kan en door zijn afgrond sensoren draait hij verstandig om bij een trap. Wat ons betreft is deze laatste functie overigens wel een must. Je wil natuurlijk niet dat de robot een trap of andere afgrond in rijdt.

De WBL heeft naast deze basisfuncties meer te bieden. Deze robot stofzuiger heeft de zogenoemde gyroscope navigatie. Grofweg wil dat zeggen dat hij begrijpt wat links of rechts is en systematisch de kamer kan schoonmaken. De WBL is bovendien uitgerust met een betere motor dan de BBL. De WBL gaat efficiënter om met de energie én heeft een sterkere zuigkracht. Ook slijt de motor minder snel waardoor de maximale zuigkracht langer meegaat.

Is de WBL op <20% vermogen dan gaat hij automatisch terug naar zijn docking station, die hij nog weet te vinden door de gyroscope. De BBL daarentegen stopt ergens op willekeurige plek, wat vervelend kan zijn wanneer je in het donker thuiskomt!

Schoonmaakresultaat

Het zal je niet verbazen dat de optelsom van voorgaande punten resulteert in een schonere vloer. Door het willekeurige werk van de BBL slaat deze robotstofzuiger delen over, of doet juist een deel dubbel. Door de mindere zuigkracht merk je dat hij het soms ook niet in zijn mars heeft om alles op te zuigen, en laat daarmee soms wat vuil achter. Het systematische werk van de WBL en de betere zuigkracht zorgt ervoor dat hij op plekken komt waar de BBL niet in slaagt en zuigt hij ook het zwaardere vuil op.

Conclusie IMASS M1 Serie

Onze conclusie wat betreft de IMASS M1 serie. Voldoen ze aan onze verwachting en wat doen we met deze uitkomst? We lichten het per model kort toe.

IMASS M1-BBL

De BBL doet wat je ervan zou verwachten. Een groot deel van het lichtere vuil als stof en haren worden goed opgezogen. Helaas heeft de BBL wat meer moeite met het zwaardere vuil en gaat deze niet optimaal te werk als het gaat om efficiëntie. Toch is de BBL een prima basis model en geschikt voor ''simpele'' ruimtes met geringe vuilvorming. In eerste instantie kiezen we er voor om de IMASS M1-BBL niet in het assortiment op te nemen al sluiten we niet uit dat we deze in de toekomst zullen aanbieden als ''instapmodel'' voor een bijpassende prijs.

IMASS M1-WBL

De WBL heeft ons toch wel echt verrast. Waar we uitgingen van een basic robotstofzuiger met een vergelijkbaar resultaat als de BBL, bleek het tegendeel toch waar te zijn. We categoriseren de IMASS M1-WBL als een basismodel maar daarvoor is deze wel erg goed en uitgebreid als het gaat om functies, toebehoren en het uiteindelijke resultaat. Hier hoeven we niet lang over na te denken, de IMASS M1-WBL krijgt een plekje in het assortiment!

Foto van Peter-Jan

Peter-Jan

Product Specialist bij Robostofzuigers.nl