Dweilrobot of dweilfunctie

Een robotstofzuiger stofzuigt moeiteloos harde vloeren en tapijt. Maar, het onderhoud van je harde vloeren is hiermee nog niet ten einde. Ook hardnekkige vlekken wil je kwijt en dus moet er gedweild worden. Heb je een robotstofzuiger en kom je na een drukke werkdag thuis, dan weet je in ieder geval dat je niet meer hoeft te stofzuigen. De robotstofzuiger heeft dit al voor je uit handen genomen, maar die vlekken zitten er nog! Vervolgens moet je zelf nog aan de bak. Kies voor een robotstofzuiger met een dweilfunctie, of voor een volwaardige dweilrobot, en laat ook dit uit handen nemen. Maar wat zijn de verschillen en wat kan je dan het beste kopen?

Hoe werkt een dweilrobot?

Waar robotstofzuigers (met dweilfunctie) zich voornamelijk richten op het stofzuigen, zijn dweilrobots zoals de Nordväl HC104 puur gericht op het effectief dweilen van de vloer. Er zijn verschillende soorten dweil robots, sommige met een stofzuigfunctie. Wat de echte dweilrobots gemeen hebben is dat ze zelf de vloer of de borstels bevochtigen om deze vervolgens te ''boenen''. Dit gebeurt aan de hand van een lange borstel, doek of roterende borstels.

Gedurende het schoonmaken keren geavanceerde dweilrobots terug naar het station om tussentijds de borstels opnieuw te reinigen en nat te maken. De meest effectieve robot dweils hebben daarnaast ook een systeem waarbij de dweilborstel(s) met een neerwaartse druk de vloer poetsen om vlekken effectief te verwijderen. Vergis je niet, want ook de stofzuigfunctie is vaak minstens net zo effectief als de meeste robotstofzuigers. Kies je voor een dweilrobot met stofzuigfunctie, dan kies je voor een alles-in-één schoonmaakrobot!

xiaomi roidmi eva wit dweilrobot stofzuiger dweilborstels

Nieuwe generatie dweilrobots

De nieuwste generatie dweilrobots waaronder de Dreame L10s Pro Ultra Heat en Ecovacs Deebot X1 OMNI maken gebruik van twee tanks zodat ze hun eigen water kunnen verversen. Eén tank met vers water wordt gebruikt om de borstels volledig geautomatiseerd te reinigen. De tweede tank wordt gebruikt om het vervuilde water naar af te voeren. Bovendien zijn deze luxe schoonmaakrobots in staat om de eigen borstels aan het einde van de sessie te verwarmen en te drogen om geurtjes en bacteriën tegen te gaan.

Hoe werkt een dweilfunctie?

Gaat het je vooral om het stofzuigen maar wil je ook af en toe kunnen dweilen? Dan kan een robotstofzuiger met een dweilfunctie de beste keuze zijn. Het is een volwaardige robotstofzuiger die zowel je harde vloeren als tapijtvloeren grondig reinigt van stof en vuil met de stofzuigfunctie. Om met je robotstofzuiger ook te dweilen, zijn er diverse methodes. Bij de basismodellen robotstofzuigers moet hiervoor de stoftank verwisselt worden voor een watertank. Het is dus noodzakelijk dat je hiervoor zelf in actie komt.

Wil je optimaal genieten van gebruiksgemak? Kies dan voor een luxere robot. Deze stofzuigerrobots zijn uitgevoerd met een 2-in-1 tank. Hierdoor kan de robot tijdens het stofzuigen ook dweilen. Doorgaans is de dweilfunctie van een robotstofzuiger wel beperkt tot het bevochtigen van een dweildoek die door de robot achter zich aan wordt gesleept. 

Resultaat van het dweilen

De effectievere dweilfuncties maken gebruik van een vibrerende dweilplaat waardoor er een poetsende beweging wordt gesimuleerd voor een beter resultaat. Voorbeelden hiervan zijn de Roborock S8+ en Ecovacs X1 PLUS. Desondanks is het belangrijk om te beseffen dat robotstofzuigers met een dweilfunctie niet hetzelfde dweil-resultaat zullen leveren als een volwaardige dweilrobot. Daar tegenover staat dat een volwaardige robot dweil doorgaans ook gepaard gaat met een duurder prijskaartje.

Robotstofzuigers met dweilfunctie

Dweilrobot kopen

Zie jij een dweilrobot ook wel zitten? Je kunt bij Robostofzuigers.nl zowel dweilrobots als robotstofzuigers met dweilfunctie kopen. Veel van de door ons aangeboden robotstofzuigers hebben een dweilfunctie, maar de werking hiervan is afhankelijk van welk model je neemt. Bij onze basismodellen verwissel je zelf de stoftank voor een watertank. De luxere modellen zijn voorzien van een ingebouwde watertank waardoor ze tijdens het stofzuigen ook kunnen dweilen.

De dweilrobots richten zich voornamelijk op het dweilen maar kunnen daarnaast ook een zuigfunctie hebben zoals bij de Dreame W10. Deze schoonmaakrobot heeft bovendien een zelfreinigend systeem waarbij het water automatisch wordt ververst en de borstels worden schoongemaakt voor een perfect schone vloer zonder vlekken. Al onze robots zijn gemakkelijk online te bestellen en worden snel bij je thuisbezorgd.