Tegenwoordig kom je er bijna niet meer onderuit. Ben je op zoek naar een robotstofzuiger dan komen deze (nieuwere) modellen bijna altijd met een dweilfunctie. Het stofzuigen blijft natuurlijk de belangrijkste functionaliteit van een “hybride” robotstofzuiger, maar de dweilfunctie wordt wel steeds beter. Op het eerste gezicht is het vaak lastig te onderscheiden wat de dweil mogelijkheden zijn tussen verschillende typen robotstofzuigers. Dit blog vertelt je meer over de meest voorkomende vormen van dweilen onder de “hybride” robots.

Standaard dweilfunctie

Normaliter heeft de robot een dweil accessoire met een dweildoek die je handmatig vastklikt aan de onderzijde van robot. Het (water)reservoir zit in de binnenzijde van de robot. Het water loopt vervolgens via gaatjes aan de onderzijde van het reservoir naar het dweil accessoire waardoor de dweildoek wordt bevochtigd. Van tevoren maak je de dweildoek al nat om goed te beginnen, waar vervolgens de toevoer van water ervoor zorgt dat de doek nat blijft. Bij de meest simpele vorm is er geen pompsysteem en stroomt het water continu op één niveau uit het reservoir.

Dweilen met elektrisch reservoir

Heeft de robot een elektrische reservoir dan wil dat zeggen dat er een pompsysteem in de tank zit. In dat geval kan je op meerdere niveau’s de waterafgifte instellen. Meestal zijn dit drie levels. Op het hoogste level geeft de tank het meeste water. Op deze manier kan je zelf bepalen welke hoeveelheid water het beste geschikt is voor jouw type vloer.

Dweilen in S- en Y-patroon

De traditionele vorm van bewegen van een robot stofzuiger die systematisch te werk gaat is het S-patroon. De robot legt daarmee dezelfde route af tijdens het dweilen als met het stofzuigen. Steeds vaker zie je robots op de markt komen die ook kunnen dweilen in een Y-patroon. In de vorm van een Y beweegt de robot zich zowel naar links- en rechtsvoor als naar achteren. Op die manier wordt het schrobben nagebootst, al is een robotstofzuiger nog ver weg van de hoeveelheid kracht die ze kan zetten zoals jij en ik. Zoef Robot Arie is een voorbeeld van een robotstofzuiger die op deze manier kan dweilen.

robotstofzuigers die ook dweilen y-patroon

Verboden dweil zones

Vaak niet inbegrepen maar wel erg handige functie om erbij te hebben: een verboden dweil zone. Bij geavanceerdere robotstofzuigers die een nette plattegrond bouwen is het meestal mogelijk om verboden zones in te stellen. De robot komt hier dan niet gedurende een schoonmaak sessie, zowel tijdens het zuigen niet, als tijdens het dweilen. Maar, misschien wil je wel dat de robothulp ergens niet dweilt en wel stofzuigt. Handig voor bijvoorbeeld een tapijt. De nieuwste robots hebben daar nu een oplossing voor: Verboden zones exclusief voor tijdens het dweilen.

Overige aspecten

Zoals het woord “robotstofzuiger” al zegt draait het voornamelijk om het stofzuigen en de techniek achter het dweilen is anders dan volwaardige dweilrobots. Het dweil resultaat is nog moeilijk te vergelijken met een krachtige eigen hand dweil, maar ze worden steeds effectiever. De ontwikkeling gaat hard en met name bij de nieuwste robots is de dweilfunctie een leuke extra functionaliteit die voorziet van een prima resultaat bij lichte vlekken op de vloer.

Naast bovenstaande dingen zijn er ook nog andere aspecten die je mee kan nemen in het vergelijken van de dweilfunctie. Denk bijvoorbeeld aan de watercapaciteit. Des te meer water er in het reservoir kan, des te groter het oppervlak dat gedweild kan worden. Ook kan je bekijken hoeveel verschillende reservoirs er bij een robot zijn inbegrepen. Zo kan er een 2-in-1 reservoir bij zitten, en/of een gehele separate watertank. Met een 2-in-1 tank is het voordeel dat je tegelijk kan zuigen en dweilen, al is de watercapaciteit meestal lager dan wanneer er wordt gedweild met een aparte watertank. In je afweging kan je verder ook nog meenemen wat voor typen, en hoeveel dweildoeken er zijn inbegrepen. Zo zijn er wegwerp dweildoeken, wasbare dweildoeken en 2-in-1 dweildoeken die het natte spoor ook gelijk drogen.

Robotstofzuigers met een dweilfunctie

Picture of Alex

Alex

Operationeel Manager bij Robostofzuigers.nl