De Dreame Bot W10 behoort tot de nieuwste generatie schoonmaakrobots en is de eerste in haar soort. Deze robot kan zowel dweilen als stofzuigen en komt met een aantal unieke functies. Wij waren direct enthousiast en keken ontzettend uit naar haar komst. En de hoge verwachtingen, die maakt ze waar! Lees hier ons verslag over de W10.

Dweilrobot of Robotstofzuiger?

Vaak lees je over robotstofzuigers met een dweilfunctie. In dit geval zien wij de W10 juist als een dweilrobot met een stofzuigfunctie. En die stofzuigfunctie doet met 4000 Pa zuigkracht zeker niet af aan de meeste robotstofzuigers. Sterker nog, dit is krachtiger dan de meeste robotstofzuigers. De extra grote midden borstel maakt de effectiviteit van het stofzuigen ook nog eens beter dan andere robots.

Dweilen

Maar, de dweilfunctie is pas echt wat deze robot bijzonder maakt. Geen doek wat deze hybride robot achter zich aan sleept maar twee grote snel roterende borstels. In het grote meegeleverde station zitten 2 ruime tanks van per stuk 4 liter. Eén voor schoon water en één voor vies water.

Wat betekent dit?

De Dreame W10 komt met een volledig geautomatiseerd dweilsysteem! Voordat de schoonmaak sessie begint maakt reinigt ze haar borstels en maakt ze nat. Hoe nat, dat bepaal je zelf in de app op 3 niveau's. Daarna gaat de W10 intensief dweilen. For extra effectiviteit kan je zelfs een zone tot 3x toe laten dweilen in één sessie!

xiaomi dreame W10 wit dweilrobot stofzuiger onderkant1

Automatisch reinigingssysteem

Bang dat de borstels tussendoor vies zijn, of niet meer nat? Geen zorgen! De W10 gaat ook tussendoor de borstels weer reinigen en opnieuw nat maken. Het afvalwater wordt netjes afgevoerd naar de tweede tank, en vers water komt weer uit de eerste tank. In de app stel je zelf in of de robot dit mag gaan doen na 5 m2, 10 m2, 15 m2 of na elke ruimte.

Automatisch drogen

Gaan die borstels achteraf niet stinken dan? Nee, zeker niet. Natuurlijk worden op het einde de borstels eerst weer gereinigd. Daarna treedt het verwarmingssysteem in werking. Aan de hand van een warme luchtstroom worden de borstels gedroogd! Vervolgens heb je geen last van vieze geuren, en gaat het bacteriën tegen. Ideaal.

Ik heb tapijt, wat nu?

Deze effectieve dweilrobot is niet de eerste robot die tapijt kan herkennen. Er zijn typen robotstofzuigers die tapijt herkennen en vervolgens de zuigkracht verhogen. Bij de Dreame W10 is het meer gericht op het dweilen en deze robot keert juist automatisch om bij tapijt. Geen zorgen dus dat het tapijt wordt gedweild. En alsof dat nog niet genoeg is, is het ook mogelijk om in de app verboden dweil gebieden in te stellen.

En als je graag wil dat de robot wel het tapijt gaat stofzuigen, dan kan dit. De dweilborstels kun je van de robot afhalen en daarmee de dweilfunctie uitschakelen. De robot herkent dit automatisch en zal alleen stofzuigen. Ook op tapijt, en natuurlijk wordt dan de zuigkracht automatisch verhoogt.

Uiterst intelligent

Natuurlijk stopt het niet bij een krachtige zuigfunctie en effectieve dweilfunctie. Verder is de W10 ook zeer geavanceerd en intelligent. Zo geniet ze o.a. van een LIDAR laser navigatie en weet zich daardoor efficiënt door de woning heen te navigeren. Verdwaalt raken doet ze niet, ongeacht hoe groot de woning is. 

Wat we ook niet eerder hebben gezien bij een robot is dat er twee manieren zijn om de robot een accurate plattegrond te laten bouwen, die vervolgens weergegeven wordt in de app. Net als bij de meeste robots (die dit überhaupt kunnen) kan dit tijdens de eerste schoonmaak sessie. Andere optie is om de robot eerst een rondje te laten rijden van een paar minuten, zonder schoon te maken. Handig! Op die manier kan je alle zones en voorkeuren al instellen voordat de robot met haar eerste sessie begint, wat met de eerste optie niet kan.

En die voorkeuren en mogelijkheden, dat zijn er veel. Splits ruimtes, voeg ze samen en geef ze namen. Stel verboden zones in en roosters. Stel per ruimte in hoe hard de W10 daar mag stofzuigen, hoe nat de dweil moet zijn en hoe vaak deze ruimte schoongemaakt moet worden. Stel een volgorde in, welke ruimte moet eerst? En dat is niet alles! Ontdek het allemaal in de uitgebreide app.

xiaomi dreame W10 wit dweilrobot stofzuiger sfeer1

Doet de W10 wat ze belooft?

Ja, de Xiaomi Dreame W10 doet wat ze belooft, en meer! We hadden al hoge verwachtingen maar deze zijn zeker overtroffen. Het is niet zo dat sommige functies niet, of half werken. Nee, dit is een geavanceerde, intelligente en bovenal effectieve robot! Kijk je puur naar de dweilfunctie dan is deze robot veel effectiever dan wij ooit hebben gezien bij hybride robots. Enige minpuntje: het stofreservoir moet je zelf legen. Maar, als je ziet wat deze robot allemaal kan, nemen we dat graag voor lief!

Peter-Jan

Peter-Jan

Product Specialist bij Robostofzuigers.nl