Ben je op zoek naar een robotstofzuiger maar vind je het moeilijk om tot een keuze te komen? Bij het uitzoeken van een robotstofzuiger is het belangrijk om goed na te denken over je eisen en wensen. Met welk doel schaf je de robot aan en waar moet deze aan voldoen om geschikt te zijn. Ga na wat voor jou belangrijk is en vergelijk de specificaties van de robots op deze punten in het bijzonder. Maar wat is voor jou belangrijk? Om dat te bepalen en om jou daarbij te helpen hebben we een aantal punten op een rij gezet. Zo kan je met de juiste kennis de verschillende modellen gaan vergelijken en de juiste robotstofzuiger kiezen.

Navigatie - Hoe gaat de robotstofzuiger te werk?

Op welke manier navigeert de robot door de ruimte? Robotstofzuigers gaan willekeurig te werk of in meer of mindere mate systematisch. Hoe de robot navigeert is afhankelijk van het soort navigatie waar gebruik van wordt gemaakt. De meest simpele vorm van navigeren is de willekeurige manier waarbij de robot zonder plan of systeem door de ruimte heen beweegt. De effectievere robotstofzuigers gaan systematisch te werk en dat wordt op verschillende manieren gerealiseerd. Verder zijn er robots die (ook) handmatig kunnen worden aangestuurd met een app of afstandsbediening.
systematische navigatie

Systematisch

Bij de standaard methode van systematische navigatie gaat de robot zigzaggend door de kamer en onthoudt hij waar hij is geweest. Mede door de kwaliteit en het aantal sensoren wordt bepaald in welke mate de robot obstakels herkent en tegenaan botst. Veel robots zijn ook handmatig aan te sturen via een afstandsbediening of mobiele applicatie.

navigatie visueel laser

Visueel & Laser

Een efficiëntere vorm van navigeren is de visuele navigatie waarbij de robot gebruik maakt van een camera (of plafondcamera) om de omgeving in kaart te brengen en te onthouden. De meest geavanceerde manier van navigeren die er is, is door middel van een onzichtbare laser die de ruimte accuraat in kaart brengt en obstakels herkent en omzeilt.

Ruimtes - Is de robot geschikt voor de kamer(s)?

Hoe ingewikkeld is de betreffende ruimte voor de robotstofzuiger? Zijn er veel obstakels zoals meubels, gordijnen, kabels en ligt er een tapijt? Moet de stofzuiger over drempels kunnen en hoe hoog zijn deze drempels? Is de kamer recht toe recht aan of zijn er veel hoekjes en uitsparingen? Allemaal zaken om rekening mee te houden bij het selecteren van een robotstofzuiger die past bij jou. Sommige goedkope robotstofzuigers zijn niet geschikt voor de complexere ruimtes met veel obstakels en kunnen dan vast komen te zitten. Het gevolg kan zijn dat de robot niet los kan komen of uitschakelt. Betere robots weten zichzelf hier vaak uit te manoeuvreren door verschillende bewegingen en richtingen af te gaan totdat ze los raken.

bereik accu robotstofzuiger

Bereik & accu capaciteit

Hou ook rekening met het oppervlakte van de ruimte(s) waar je de robot voor wil gebruiken. De schoonmaakduur en bereik verschilt per robotstofzuiger en is onder anderen afhankelijk van de accu. Gaat het om een zeer groot oppervlak of meerdere aaneengesloten kamers? Sommige robots gaan bij een lage accu automatisch laden en daarna weer verder waar ze gebleven zijn.​

zuigkracht robotstofzuiger

Zuigkracht

De zuigkracht van een robotstofzuiger kan aanzienlijk verschillen. Hoe hoger de zuigkracht, uitgedrukt in PA, des te beter is de robot in staat om ook het zwaardere vuil op te zuigen. Hoe lager de zuigkracht des te groter de kans dat er vuil achter blijft. Bedenk daarom goed waarvoor jij de robot precies wil inzetten en of een hoge zuigkracht belangrijk is. De geavanceerdere robots hebben vaak meerdere modi met zowel een lage (stille modus) als hoge zuigkracht.

huisdierharen

Huisdierharen

Wanneer je huisdieren hebt moet de robotstofzuiger harder aan het werk en speciaal geschikt zijn voor haren. De borstels waarmee een robot is voorzien maakt hierin een aanzienlijk verschil. Wanneer de robot alleen is voorzien van zijborstels is dit doorgaans onvoldoende om alle haren van vloer en tapijt te verwijderen. Kies dan beter voor een robotstofzuiger die aan de onderkant ook is uitgerust met een grote roterende harenborstel.

afgronddetectie

Afgronddetectie

Je wil natuurlijk niet hebben dat je robotstofzuiger van de trap dendert. Als er trappen of andere afgronden in de ruimte aanwezig zijn is het een must om te kiezen voor een robotstofzuiger met afgronddetectie. Deze herkennen een trap of andere afgrond en keren netjes om of bewegen er langsheen.

tapijtherkenning

Tapijt herkenning

Heb je een laagpolig tapijt in de kamer liggen en wil je dat ook deze wordt schoongemaakt? Dan is het raadzaam om erop te letten dat de robotstofzuiger geschikt is voor tapijten. Er zijn robotstofzuigers met tapijtherkenning die de zuigkracht op het tapijt automatisch opvoeren om ook het dieper liggend vuil te bereiken voor een grondige schoonmaak van het tapijt. Als je een hoogpolig tapijt hebt is het handig om het gebied uit te kunnen sluiten met een verboden-gebied.

hoogte robotstofzuiger

Hoogte van de robot

Wil je dat de robotstofzuiger onder je bank, bed of andere meubels komt. Controleer dan eerst de hoogte van de ruimtes onder deze meubels en hou er rekening mee bij de keuze voor een robotstofzuiger. Sommige robots zijn lager dan andere en komen makkelijker onder je meubels zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen. De ruimte onder de bank is een bron van stof dus een robotstofzuiger die hieronder door gaat is altijd een voordeel.

Besturing - Hoe is de robot aan te sturen?

Gaat de robot alleen zelf te werk of kan je de robot ook handmatig aansturen? Sommige robots komen met een afstandsbediening of zijn te besturen via een app die in meer of mindere mate functies biedt voor het aansturen en voor bijvoorbeeld het instellen van schoonmaakroosters en verboden gebieden.

appcontrol

App bestuurbaar

Niet alle robots kunnen worden aangestuurd via een app. Wanneer dat wel kan verschilt het bovendien welke mogelijkheden de app biedt. Is de robot handmatig aan te sturen en kan je de robotstofzuiger specifieke opdrachten geven? Is het mogelijk om te zien waar de robot is geweest tijdens deze en vorige sessies? Kan je een tijdschema instellen en de robot laten schoonmaken wanneer je niet thuis bent? Hou rekening met je wensen en welke vragen voor jou belangrijk zijn om beantwoord te krijgen.

smart home systeem

Smart home systemen

Een robotstofzuiger kiezen die je kan aansturen via een smart home systeem zoals Amazon Alexa of Google Home? Sommige robot stofzuigers zijn compatibel met slimme speakers zodat je deze met je stem een actie kan laten uitvoeren.

Andere handige functies

geluid stille modus robotstofzuiger

Stille modus

Sommige robots zijn voorzien van een stille modus waarbij de robot minder geluid maakt en met een lagere zuigkracht door de kamer gaat. Staar je echter niet blind op de aanwezigheid van een stille modus. Kijk ook naar het standaard geluid (in db). Een betere robotstofzuiger zonder stille modus kan standaard al minder geluid maken dan de stille modus van een lawaaierigere robot.

tijdschema instellen

Schoonmaakrooster

Wil je de robotstofzuiger laten schoonmaken wanneer je zelf niet thuis bent? Kies een robotstofzuiger waarbij het mogelijk is om een tijdschema in te stellen. Zo doet jouw robot het werk als je weg bent en kom je thuis met een schone vloer.

gebied afbakenen

Gebied afbakenen

Zijn er delen of ruimtes waarvan je niet wil dat de robot er komt? Dan is het aan te raden om te kijken of de robot een functie heeft om een verboden zone of virtuele muur te plaatsen. In de app geef je aan waar de robot niet mag komen. Of dit mogelijk is en hoe specifiek verschilt per robotstofzuiger. Een virtuele muur werkt doorgaans door een lijn te trekken over de kaart in de mobiele applicatie, de robot zal dan niet over deze virtuele lijn gaan. Sommige robotstofzuigers bieden meer mogelijkheden zoals het overslaan van een ruimte, het instellen van verboden zones of het tekenen van een figuur om een specifiek deel van een ruimte af te bakenen.

dweilfunctie robotstofzuiger

Dweilfunctie

Wil je dat de robotstofzuiger meer uit handen neemt dan stofzuigen alleen? Er zijn multifunctionele robots die naast het zuigen ook een dweilfunctie hebben. Wel zijn er verschillen op te merken in de kwaliteit en het resultaat. De eenvoudigste variant trekt een vochtige doek over de vloer die onder de robot is bevestigd. De geavanceerdere robots zijn voorzien van een elektrische watertank die geleidelijk water afgeven voor een beter dweilresultaat. Bij sommige robots moet eerst de stofbak worden gewisseld met een watertank voordat de robot kan dweilen. Er bestaan ook robotstofzuigers die de mogelijkheid hebben om tegelijk te zuigen en dweilen.

automatische afzuiging robotstofzuiger kiezen

Automatische afzuiging

Een robotstofzuiger kiezen die nog autonomer functioneert? Steeds meer stofzuigrobots beschikken over een automatisch afzuigsysteem voor nog meer gemak in het huishouden. De robotstofzuiger keert na de schoonmaaksessie terug naar het laad- en afzuigstation en leegt zichzelf vervolgens automatisch. Hierdoor is het niet meer nodig om na iedere ronde het stofreservoir te legen en hoef je weken tot zelfs maanden niet om te kijken naar het afzuigstation.

obstakel herkenning robotstofzuiger kiezen

3D Obstakel vermijding

De ontwikkeling van robotstofzuigers staat niet stil met o.a. de komst van 3D Obstakel Vermijding. Robotstofzuigers worden steeds slimmer en de nieuwste generatie robots weet (kleine) obstakels op de vloer al vroeg te herkennen. Denk hierbij aan kabels, sleutels, slippers, speelgoed en ja... hondenpoep. Sommige robot stofzuigers beschikken zelfs al over AI technologie en leren gaandeweg steeds meer obstakels te herkennen.

Welke robotstofzuiger kopen?

De keuze van een robotstofzuiger hangt volledig van je wensen af. Daarnaast spelen onderdelen zoals huisdieren en  woonoppervlakte ook een rol. Een robot stofzuiger is bedoeld om je te ontzorgen. En een luxe robotstofzuiger met dweilfunctie neemt niet één maar twee taken voor je uit handen. Wil je zoveel mogelijk tijd besparen op huishoudelijke taken, dan is een robotstofzuiger zeker aan te raden. Bekijk het brede assortiment op deze pagina.

Hopelijk helpt deze informatie je om tot de juiste keuze te komen. Kom je er toch niet uit of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.