Een belangrijk onderscheid die we kunnen maken tussen robotstofzuigers is de manier waarop ze navigeren. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende vormen van robotstofzuiger navigatie. We beschrijven de vier meest voorkomende navigatie systemen en beginnen daarbij met de eenvoudigste vorm van navigatie. We bouwen dit chronologisch op tot de slimste en meest geavanceerde technologie die we vandaag de dag zien bij robotstofzuigers.
1. Willekeurige navigatie
De simpelste vorm van navigeren, of eigenlijk juist zonder te navigeren, is de variant waarbij de robotstofzuiger zich willekeurig door de kamer heen beweegt. De prijs van een dergelijke robot ziet er vaak erg aantrekkelijk uit, maar je mag dan ook niet veel verwachten van de navigatie van deze robotstofzuigers die in de regel meestal zeer inefficiënt zijn.
Consistentie
Door het willekeurige werk zit er geen patroon in en de robot weet niet waar al is schoongemaakt en waar niet. Dit betekent dat het resultaat soms ook onvoorspelbaar kan zijn. De ene keer is het resultaat goed, en de andere keer worden er gedeeltes dubbel gedaan en veel plekken overgeslagen.
Sensors
Een robotstofzuiger met deze willekeurige vorm van navigeren bezit meestal alleen basis sensoren. Door de plek op de bumper die geraakt wordt bij het botsen, herkent het apparaat welke kant hij niet op kan en gaat vervolgens een andere richting op. Komt de robot een trap tegen, ook dan is er een sensor die ervoor zorgt dat de robot zich omdraait.
Energieverbruik
Er is geen geheugen die weet dat de gehele kamer is schoongemaakt dus stopt de robotstofzuiger pas wanneer de accu leeg is. Sommigen kunnen met behulp van een infrarood sensor zelf (vaak wel met moeite) het laadstation terugvinden, maar de meesten zullen ergens willekeurig stoppen in je woning. Behalve een inefficiënte route is dus ook het energieverbruik inefficiënt en is dit de minst duurzame variant van navigeren.
2. Systematische navigatie
Al een stuk geavanceerder is een robotstofzuiger die zich systematisch door de ruimte heen kan bewegen door middel van de “gyroscope”. Je kan dit zien als een soort intern kompas. Simpel gezegd weet het apparaat hierdoor wat links, rechts, voor en achter is.
Geen dubbel werk
Daardoor kan de robotstofzuiger systematisch te werk gaan en tijdens de sessie onthouden waar al is schoongemaakt en ook wanneer het klaar is. De robot is hierdoor een stuk efficiënter dan het willekeurige system. Er wordt geen dubbel werk gedaan, is veel minder geneigd delen over te slaan, en bespaart energie door te stoppen wanneer de klus geklaard is en niet simpelweg door te gaan totdat de accu leeg is.
Geheugen
De Eziclean Aqua Connect X550 is een voorbeeld van een robotstofzuiger die gebruik maakt van dit navigatiesysteem. De meesten kunnen dit niet opslaan in het geheugen na de sessie en beginnen dus elke run van voren af aan. Sommige modellen zijn slimmer en kunnen dit wel opslaan. Deze robotstofzuigers maken een plattegrond van jouw woning en worden efficiënter naarmate ze vaker door je woning heen rijden.
3. Visuele navigatie (camera)
Een stap verder in de slimme technologieën van het navigeren is het gebruik van een camera. Deze manier van navigeren zie je onder andere bij de duurdere modellen van de iRobot Roomba en zo ook bij de Eziclean Aqua Connect X650. Deze camera wordt vaak beschreven als een “plafondcamera”, omdat de camera naar boven kijkt. Doordat de robotstofzuiger laag bij de grond zit, ziet het apparaat met de camera ook al het meubilair en andere obstakels. Hierdoor kan de robot om obstakels heen navigeren, onthouden waar deze staan en kan de robotstofzuiger de locatie in je woning herkennen.
Technologie in ontwikkeling
Deze technologie is accuraat en efficiënt, maar staat nog wel enigszins in de kinderschoenen. Waar je in eerste instantie zou denken dat een camera dus “alles” ziet, is het helaas niet zo simpel. Alles zien betekent ook dat er heel veel data verwerkt moet worden. De beschikbare techniek daarvoor is nog niet optimaal maar is veelbelovend voor de toekomst, en nu al beter dan de gemiddelde robotstofzuiger.
4. Laser navigatie
De Lidar laser navigatie is de meest geavanceerde technologie die er momenteel is in de markt. Het gebruik van deze slimme technologie zie je ook onder andere bij de opkomst van de zelfrijdende auto. De techniek hierachter is volwassener vergeleken de plafondcamera en de data kan optimaal verwerkt worden. Daardoor is deze vorm van navigeren nóg accurater en nóg efficiënter.
Probleemloos navigeren
Een onzichtbare laser scant continu en razendsnel de ruimte en navigeert probleemloos door je woning heen. Geef de robotstofzuiger één ronde door je woning en je ziet al direct een accurate plattegrond in de APP. De robot gaat nauwkeurig te werk en raakt niet of zelden verdwaald of van slag. Dit laatste komt bij een andere vorm van navigeren vaker voor, wanneer er bijvoorbeeld sprake is van nieuwe of verplaatste obstakels. De laser navigatie spant momenteel de kroon en vind je bijvoorbeeld terug bij de Ecovacs N20 Pro Plus en de Dreame L10s Ultra Gen 2.
Robotstofzuigers met laser navigatie
-
Dreame L40 Ultra
1.199,00 Bestellen -
Eziclean Z10 Plus
999,99 Bestellen -
Aanbieding!
Xiaomi Mi X20+
499,00Oorspronkelijke prijs was: 499,00.479,00Huidige prijs is: 479,00. Bestellen -
Aanbieding!
Dreame L10s Pro Ultra Heat
899,00Oorspronkelijke prijs was: 899,00.799,00Huidige prijs is: 799,00. Meer info
Handmatige besturing
Naast bovenstaande robotstofzuiger navigatie systemen zijn veel schoonmaakrobots ook met de hand te bedienen. Soms met een afstandsbediening en vaak via een APP op je telefoon. Zo pak je zelf de controle en navigeer je de robot stofzuiger handmatig naar een specifieke plek.
Weetje: Bijna alle robotstofzuigers die wij momenteel in het assortiment hebben beschikken over deze handige (en leuke) feature.
Andere functionaliteiten
Het soort navigatie is een belangrijk punt om op te letten bij het kopen van een robotstofzuiger. Maar dit is niet het enige om rekening mee te houden. Er zijn nog veel meer verschillen in functionaliteit tussen alle robots die worden aangeboden. Wat de juiste robotstofzuiger is verschilt per persoon en de ruimte waar deze gebruikt gaat worden. Bekijk de adviespagina die we hebben opgesteld en ontdek wat voor jou belangrijk is. Op deze pagina hebben we de belangrijkste verschillen en functionaliteiten op een rij gezet en uitgelicht.
Alex
Operationeel Manager bij Robostofzuigers.nl