We hebben twee robotstofzuigers uit de IMASS S-serie getest en met elkaar vergeleken. De elegante S2-WWT en zijn grotere broer de S3-VBL. Kan de S2 een beetje opboksen tegen de duurdere S3? We gaan het ondervinden aan de hand van onze producttest. In dit artikel delen we onze ervaring met je.

Eén kans

Om een goede eerste indruk te maken. Dat is IMASS in ieder geval gelukt! Deze modellen komen beiden in een strakke, elegante doos met oplaadstation, afstandsbediening, twee reserveborstels en een schoonmaakborstel. Het design van beide robots geeft een uitstraling van klasse, waar de S2 zelfs is voorzien van een luxe plaat van gehard glas op de bovenzijde. De volgende stap is om de robots te gaan testen en daar komen we erachter dat deze robots zich niet alleen onderscheiden op de uitstraling.

Motorisch

In vergelijking met de M1-WBL is de S2 en S3 motorisch sterker uitgerust. De motor is efficiënter en zorgt voor meer zuigkracht tegen minder geluid. Deze gaat langer mee en is stiller dan de gemiddelde robotstofzuiger. Verder heeft de IMASS S serie een cycloon systeem. Dit zuigsysteem werkt als een soort centrifuge waardoor het opgezogen vuil de luchtdoorstroom niet verhinderd. Hierdoor blijft de zuigkracht optimaal tijdens een schoonmaak sessie en zal deze niet verminderen naarmate er meer vuil wordt opgezogen.

We gaan nu kijken naar een belangrijk aspect waar de robots in verschillen van elkaar, de navigatie.

Navigatie S2 (gyroscope)

De S2 maakt gebruik van  gyroscope navigatie en kan zichzelf hierdoor systematisch en georganiseerd door de ruimtes heen bewegen. Met een hoogte van 7,15 cm past de S2 onder het meeste meubilair door als je bank of bed. Daarnaast maakt de robot de eerste keer een 2D kaart van de ruimte(s) en slaat deze vervolgens op in zijn geheugen. Daardoor onthoudt hij de ruimte en de obstakels. Is de robot klaar met schoonmaken, dan keert hij automatisch terug naar het oplaadstation.

De eerste ronde botst de S2 hier en daar nog wat en dit wordt steeds minder naarmate de kaart accurater wordt. Iets wat voor ons belangrijk is en gelukkig ook met deze robotstofzuiger kan, is dat je hem kan aansturen via een app op je mobiel. Binnen de app vind je de kaart van je woning terug en kan je de robot live volgen. Stel een schoonmaakrooster in, kies een modus, bestuur de robot handmatig en geef hem een naam.

Wat ons betreft is de compatibiliteit van een robotstofzuiger met een app niet te missen binnen een slim huishouden. Ben je buitenshuis en heb je het rooster niet ingesteld? Geen probleem, open de app en activeer je helpende hand!

imass s2 appcontrol schoonmaakmodus

Overtreffende trap

De S3 is in veel aspecten vergelijkbaar maar het kan natuurlijk altijd beter. De S3 navigeert zichzelf door de woning heen met zowel de gyroscope als de ingebouwde camera. Met de camera kan hij letterlijk visueel de ruimte in kaart brengen, in 3D. Daarmee is de navigatie en de map nog nauwkeuriger dan de S2 en botst de robot vanaf het begin al zelden.

In vergelijking met de S2 is de S3 in staat om een efficiëntere route af te leggen. De camera maakt de stofzuigrobot beter in staat om een goede oriëntatie te behouden. Een robot zonder camera kan gevoelig zijn om iets van de geplande route af te wijken bij het passeren van bijvoorbeeld een kleed of een drempel. Met behulp van een camera kan de robotstofzuiger corrigeren zodat de meest efficiënte route wordt afgelegd. Hierdoor is de robot sneller klaar en kan bovendien onthouden waar de obstakels zich bevinden.

Conclusie IMASS S2 en S3

Wij zijn positief over deze IMASS S modellen en vinden de S2-WWT en de S3-VBL beiden toppers onder de voordeligere robotstofzuigers. Door het systematisch stofzuigen en het geheugen geven ze een optimaal schoonmaakresultaat. Het verschil zit hem erin dat de S3 nog nauwkeuriger is door zijn camera en meer features te bieden heeft in de app. Dit maakt dat de S3 terecht net iets duurder is in zijn soort.

Foto van Peter-Jan

Peter-Jan

Product Specialist bij Robostofzuigers.nl