Ben je op zoek naar een draadloze steelstofzuiger dan kan het een hele klus zijn om de meest geschikte stofzuiger uit te kiezen. Tal van steelstofzuigers met uiteenlopende prijzen, maar wat zijn de verschillen en waar moet je op letten? Dit blog gaat hier dieper op in, en geeft je de handvatten om steelstofzuigers te vergelijken en de juiste keuze te maken.

Zuigkracht en verschillende standen

Misschien wel het belangrijkste aspect van een stofzuiger is natuurlijk de zuigkracht. De zuigkracht wordt normaliter uitgedrukt in “Pascals” (Pa) en ligt bij een draadloze steelstofzuiger doorgaans tussen de 15.000 en 30.000 Pa. Vraag jezelf af waar je de steelstofzuiger precies voor wilt gebruiken en in hoeverre het van belang is dat deze heel krachtig is. Wordt de stofzuiger alleen gebruikt voor simpel huishoudelijk vuil dat licht van gewicht is, zoals stof, dan volstaat een steelstofzuiger met een relatief lage zuigkracht. Heb je ook tapijt liggen dan ben je beter uit met een hogere zuigkracht waarmee het makkelijker is bij diepliggend vuil te komen.

steelstofzuiger kiezen zuigkracht
steelstofzuiger kiezen gewicht

Accu: hoe lang kan je stofzuigen?

Eén van de grote voordelen van steelstofzuigers is dat ze snoerloos zijn. Het is dus goed om stil te staan bij de accu, en de capaciteit van de accu. Omdat een draadloze steelstofzuiger niet direct verbonden is met het stroomnet is het dus belangrijk om te weten hoelang je kan stofzuigen met een acculading. Vaak zitten er meerdere zuigstanden op een stofzuiger en loopt de duur uiteen van 10 tot 90 minuten. Vraag jezelf af hoe groot de woning of ruimtes zijn die je wilt stofzuigen, en hoe krachtig je dit wilt doen. Ook iets om bij stil te staan is of de accu ontkoppelbaar is. Sommige steelstofzuigers, zoals de Dreame T20 Pro, komen met meerdere accu’s. Indien nodig kan je dan tussendoor de accu wisselen en kan je twee keer zo lang stofzuigen.

Gewicht van de steelstofzuiger

Bij traditionele stofzuigers staat het grootste deel van het apparaat op de grond en houd je alleen de slang vast. Bij een draadloze stofzuiger heb je het gehele apparaat vast in je hand dus kan het ook prettig zijn om erop te letten hoe zwaar de steelstofzuiger is die je wilt aanschaffen. Des te groter de woning is, des te prettiger het kan zijn dat de stofzuiger licht van gewicht is. Doorgaans ligt het gewicht tussen de 1,5 KG en 3 KG.

Meegeleverde accessoires

Binnen de steelstofzuigers kan het flink uiteen lopen welke accessoires en mondstukken er zijn inbegrepen. Ook hierbij is het handig om jezelf af te vragen waar je de stofzuiger allemaal voor wilt gebruiken, en of je deze bijvoorbeeld ook als handstofzuiger wilt gebruiken. Andere handige accessoires zijn bijvoorbeeld een mondstuk om te zuigen tussen kieren, op meubels, een flexibele buis of bijvoorbeeld een dweil opzetstuk. Zo heeft de hybride Eziclean R8 Wash bijvoorbeeld ook een opzetstuk met 2 grote roterende borstels om naast het stofzuigen ook effectief te kunnen dweilen.

steelstofzuiger kiezen accessoires

Los van het bovenstaande kunnen er ook andere aspecten interessant zijn om mee te nemen in de afweging. Zo zijn er steelstofzuigers met automatische verlichting, die aan springt in donkere hoekjes. Daarnaast kan je denken aan een display waar meldingen op weergegeven worden, en sommige stofzuigers zijn zelfs te verbinden met een APP voor nog meer mogelijkheden. Hopelijk helpt deze blog jou om tot de juiste keuze te komen. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem gerust contact op en we helpen je verder!

Foto van Peter-Jan

Peter-Jan

Product Specialist bij Robostofzuigers.nl