Het is fijn wanneer je huis schoon is. Een schoon huis geeft je een rustig en voldaan gevoel. Een schoon en opgeruimd huis laat je graag zien aan je vrienden en familie. Maar, het gaat niet vanzelf. Je ‘moet’ vaak schoonmaken om het bij te houden en het is nooit leuk om te doen. Heb je geen tijd of heb je er simpelweg geen zin in dan kan het er weleens bij inschieten. Voor je het weet is je huis weer beladen met stof. Je ziet het misschien niet of denkt dat je het nog wel even kan uitstellen, maar is dat wel zo verstandig?

stof wat is stof hoest sofdeeltjes blog

Stof is ongezond

Je leest het goed, stof is ongezond! Uit onderzoek blijkt dat huishoud stof vanalles kan bevatten. Wat er gevonden wordt in het stof zijn organische materialen (zoals haren), fijnstof, maar ook metalen, microben, bacteriën en schadelijke stoffen als brandvertragers (zoals asbest) en pesticiden. Een ander onderzoek bevestigt de vondst van chemicaliën die giftig zijn, zoals brandvertragers, PFAS en ftalaten. Giftige chemicaliën kunnen vrijkomen door het gebruik van alledaagse producten of na veelvuldig gebruik van bijvoorbeeld meubilair, kookpannen of een vloer gemaakt van vinyl. Door de slijtage kunnen microdeeltjes in het (fijn)stof belanden die je vervolgens inademt.

Met name voor kleine kinderen kan het extra verstandig zijn om je huis goed schoon te houden. Uit een onderzoek blijkt dat kinderen vaak een hoger gehalte van vlamvertragende middelen binnen krijgen in vergelijking met hun moeder. (Kleine) kinderen zitten laag bij de grond en zijn geneigd vaker met hun hand naar de mond te gaan, waardoor dit soms tot wel 5x hoger uitvalt.

Het is dus niet verrassend dat dit allemaal ongezond kan zijn en daarnaast is het ook erg vervelend voor mensen of dieren met allergieën. Ook niet een onbelangrijke vondst in de stof is huisstofmijt, een belangrijke opwekker van allergieën. Astma of een huisstofmijtallergie komt regelmatig voor, des te belangrijker om het huis stofvrij te houden.

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijt vind je vaak op je matras of op vloerbedekking. Schrik niet, maar dit zijn eigenlijk hele kleine beestjes. Deze spinachtige diertjes zijn voor het oog onzichtbaar maar kunnen wel allerlei klachten veroorzaken. Ze voeden zich met name met de organische materialen die ook te vinden zijn in stof. Oftewel, hoe minder stof in je huis, hoe minder organisch materiaal voor het huisstofmijt, des te minder huisstofmijt er in je huis zal zijn. Ook is het mijt geen fan van zonlicht en een lage luchtvochtigheid. Laat overdag altijd zoveel mogelijk zonlicht je kamer invallen en ventileer goed!
robotstofzuiger stof tegengaan blog

Een helpende hand

Wees verstandig en houd je huis goed schoon. Heb je er geen tijd voor of geen zin in, en tegelijkertijd wil je geen hoge terugkerende kosten van een schoonmaker? Dan is een robot stofzuiger misschien wel iets voor jou! Een slimme stofzuiger biedt een helpende hand in het huishouden en zorgt ervoor dat je vloer en tapijt van stof worden gereinigd. In een ander artikel lees je meer over de voordelen van een robotstofzuiger.

Bronnen

1) M.P. Taylor et al (2017) Global citizen-led insights into the composition and risks of household dust - Macquarie University
2) S.D. Mitro et al (2016) Consumer Product Chemicals in Indoor Dust: A Quantitative Meta Analysis of U.S. Studies - American Chemical Society
3) C.M. Butt et al (2014) Metabolites of Organophosphate Flame Retardants and 2-Ethylhexyl Tetrabromobenzoate in Urine from Paired Mothers and Toddlers - American Chemical Society

Picture of Alex

Alex

Operationeel Manager bij Robostofzuigers.nl